Img Hero Zonnekinderendorp
Cultuur

De week van de VOC

Week 3 de VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) was in de 17de en 18de eeuw het grootste handels-en scheepvaartbedrijf ter wereld. Met een vloot van meer dan honderd schepen, duizenden werknemers, zo’n dertig kantoren in Azië en zes vestigingen in de Republiek met elk hun eigen kantoren, pakhuizen en scheepswerven.

Door het vele handelen werd het ook wel 'de gouden eeuw' genoemd. Er waren namelijk, vooral voor de rijken, veel producten beschikbaar maar ook mensen die een bepaalde dienst leverden, zoals kunstenaars. Er waren in die tijd nog geen fotocamera's dus rijke mensen lieten regelmatig een portret maken.

Portret
Deze week maken wij op de BSO ook een portret uit die tijd. Schilder jij jezelf? kijk dan goed in de spiegel, maak eerst een schets en dan met verf een schilderij. je zou ook iemand anders na kunnen schilderen. Hij/zij moet dan erg stil zitten zodat jij goed kunt kijken wat er op het doek moet komen.

Yarn
Door de scheepvaart kregen we in Nederland ook toegang tot verschillende specerijen en kleurstoffen. Door veel experimenteren en mengen met de verschillende kleuren konden wij ons wol een kleurtje geven. Nu hebben we genoeg leuke kleuren wol op de BSO. We maken vrolijke gekleurde takken om als versiering op te hangen.