Header Baby02
Onze opvang

Babyopvang

Gespecialiseerde babyopvang

Voor de allerkleinsten bieden wij binnen Kinderopvang Zonnekinderen gespecialiseerde babyopvang. Op onze babygroepen vangen wij jouw kind op in een rustige, beschermde omgeving.  

Jouw kind wordt zoveel mogelijk opgevangen door dezelfde pedagogisch medewerkers. De vertrouwde band tussen pedagogisch medewerker en jouw baby is onmisbaar om veiligheid en vertrouwen te bieden. Daar is veel individuele aandacht voor nodig. Dit gebeurt zowel tijdens (spel)activiteiten als verzorgingsmomenten. Tijdens het voeden en verschonen heeft de medewerker volledige individuele aandacht voor jouw baby. Onze medewerkers die werkzaam zijn op de babygroepen kiezen bewust voor deze leeftijdscategorie en hebben ook de gespecialiseerde babyspecialistenopleiding gevolgd of volgen deze.

Rondleiding aanvragen Schrijf hier jouw kind in!

Baby's hebben maar één ritme

En dat is hun eigen ritme. Op onze babygroep volgen wij daarom altijd het ritme van jouw kind, in overleg met jou, als ouder. Zo bootsen we zoveel mogelijk de thuissituatie na. Er wordt nog veel geslapen in een babygroep. Heel belangrijk voor de groei en ontwikkeling van jouw kind. We beschikken over zowel binnen- als buitenbedjes. Voedings- en verzorgingsmomenten zijn dé momenten die we benutten om een-op-een aandacht voor jouw kind te hebben. 

Spelen in de grondbox

Onze visie op babyopvang heeft ook consequenties voor de inrichting van de babygroep. Op iedere babygroep is een ruime grondbox waarin baby’s volop bewegingsruimte hebben om te leren rollen, tijgeren, kruipen en lopen. In de veilige nabijheid van de pedagogisch medewerker, die regelmatig meegaat in de grondbox, gaat jouw baby samen met andere baby's veilig op ontdekking.

Schattenmanden ontdekken

Regelmatig laten we kinderen een schattenmand ontdekken. De schattenmanden zijn op iedere babygroep te vinden en zitten vol met "schatten." De schatten zijn materialen uit de echte grote-mensen wereld: denk aan bekers, bestek, pollepels, servetten en stofjes. Of aan een mand met doekjes, sponsjes en een afwaskwast. Soms is een schattenmand ook gevuld met materialen dat aansluit bij het lopende thema. Bijvoorbeeld tijdens de herfst een mand met dennenappels, eikels en blaadjes. Jouw kind ontdekt (altijd) onder begeleiding van onze pedagogisch medewerker deze bijzonder gevulde manden. Door dit samen te doen, kan onze pedagogisch medewerker optimaal aansluiten bij de ontwikkeling van jouw kind en hierin ondersteunen en aanmoedigen.De buitengrondbox

Ook voor de allerkleinsten vinden wij buiten zijn belangrijk. De buitenlucht ervaren in verschillende jaargetijden: de wind, de zon, ritselende bomen. Het zijn allemaal ervaringen op zich. Daarnaast zijn omgevingsgeluiden als spelende kinderen, maar ook voorbijgangers en auto’s buiten heel anders dan binnen. Daarom hebben wij op veel locaties buitengrondboxen voor de allerkleinsten. Zodat zij afgeschermd en veilig kunnen ervaren. Totdat zij klaar zijn om ook buiten de grondbox de buitenwereld te ontdekken! Kinderen die te jong zijn om zelf te lopen krijgen van ons speciale regenbroekjes over de kleding aan.

Spelen met licht

De kleur en intensiteit van het licht heeft invloed op de sfeer in een ruimte. We werken daarom op onze babygroepen met het Philips Hue lichtsysteem, waarmee wij lichtkleuren en -sterktes instellen per moment. Er zijn kleuren voor actief en oplettendheid en een warme gloed zorgt voor rust en ontspanning. Vlak voor het slapen dempen we het licht zodat jouw kindje lekker gaat slapen. In de grondbox kijkt jouw kind niet in de felle TL verlichting, maar naar een dichte lampenkap voor de rust. Door te spelen met licht zorgen we ervoor dat jouw kind zich rustig en vertrouwd voelt bij ons.

Bolle Buiken & Babycoach

Onze Bolle Buiken & Babycoach is er voor de jongste kinderen (baby’s en dreumesen), voor jonge en aanstaande ouders en voor de babyspecialisten binnen Zonnekinderen. Ze coacht babyspecialisten om hun vaardigheden in en hun kennis over het werken met baby's verder te vergroten. Ze kijkt mee op de groepen en inspireert met ideeën voor activiteiten. Ook heeft ze een signalerende en adviserende rol: als ouders of onze medewerkers vragen hebben over de ontwikkeling van een kind, dan geeft zij advies of brengt hen in contact met specialisten, zoals de kinderfysio of logopedist. Door haar uitgebreide netwerk denkt zij goed met ouders mee als ze dit willen. Zo zorgen wij samen voor babyopvang van hoge kwaliteit!

Slapen in onze buitenbedjes

Wij zijn een voorstander van buitenslapen bij jonge kinderen. Het idee van buitenslapen komt uit Scandinavië. Uit onderzoek blijkt dat kinderen, dankzij de frisse lucht, langer en dieper slapen en meer weerstand opbouwen tegen ziektes. Door buiten te slapen ervaren kinderen de natuur, de geluiden, de wind en ook maken zij in de buitenlucht meer vitamine D aan. Op diverse locaties bieden we de mogelijkheid om buiten te slapen voor kinderen vanaf 4 maanden. Natuurlijk hanteren we bij het buitenslapen een aantal richtlijnen. Allereerst laten we kinderen alleen buitenslapen als ouders hier schriftelijk toestemming voor hebben gegeven. De slaapkleding is in de buitenbedjes anders dan binnen; extra dikke slaapzakken en een muts en wanten houden de kinderen warm. Daarnaast zijn er weeruitzonderingen voor het buitenslapen; is het kouder dan min 2 graden, giert de storm rond de bedjes of is het juist tropisch warm? Dán slapen alle kinderen binnen. Jij als ouder geeft door middel van een toestemmingsformulier aan of jouw kind in een buitenbedje mag slapen of niet. 

Van dreumes naar peuter

Rond het tweede levensjaar maken de dreumesen geleidelijk aan de overstap naar de peutergroep. Omdat de babygroep onder hetzelfde dak zit als de peutergroep, kennen kinderen elkaars ruimte al. De medewerkers hebben ook al een bekend gezicht waardoor de overgang soepel verloopt. Een andere optie is dat jouw kind blijft in de verticale groep. In deze groepen worden kinderen van 0 tot 4 jaar opgevangen.