Uitgelicht

Lekker slapen in de buitenbedjes

Zelf kiezen voor binnen of buiten slapen

Bij de meeste locaties van Kinderopvang Zonnekinderen kiezen ouders zelf of hun kindje binnen en/of buiten mag slapen. Voor sommige ouders is het buiten slapen nieuw. “Hoezo buiten slapen? Dat is toch veel te koud? Waarom buiten slapen als je ook binnen kunt slapen?” We leggen graag de voordelen van het buiten slapen uit. De keuze blijft vanzelfsprekend bij ouders.

Als we naar de geschiedenis kijken, is buiten slapen toch minder modern dan we denken. Onze grootmoeders zetten de kinderwagens al het liefst buiten. Gratis vitamine D en weerstand voor de baby’s en kids. Van buitenbedjes hadden ze nog niet gehoord. Dit fenomeen is later overgewaaid, en wel uit Scandinavië. In Finland liggen baby’s vanaf 3 weken oud al in de buitenbedjes. Zelfs als het -15 graden is! Tijd om hier eens verder in te duiken.

Uit een Fins onderzoek uit 2008 van ‘Tourola et al’ komen de volgende resultaten:
Een koude leefomgeving bevat alle condities die de regulatie van lichaamstemperatuur activeert. Deze lichaamstemperatuurregulatie zorgt voor een verminderd warmteverlies en stimuleert tegelijkertijd warmte productie. Kinderen worden dan ook zonder problemen blootgesteld aan wind, frisse lucht en zonlicht als ze op jonge leeftijd regelmatig buiten liggen. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle Finse ouders (95%) geen nadelen zien aan het buiten slapen van hun kind. De ouders rapporteerden dat het kind actiever was (66%) na het slapen in de buitenlucht, vergeleken met binnen slapen. Ook hebben ouders het idee dat het kind het fijn vindt om buiten te slapen (88%). Meer dan de helft van de ouders (54%) ziet dat het kind beter eet na buiten slapen en bijna alle ouders (94%) hebben het gevoel dat het buiten slapen gezond is door de frisse lucht.

Slapen is erg belangrijk voor een baby. Slaap betekent natuurlijk dat je baby uitrust. Maar slaap is ook heel belangrijk voor de ontwikkeling en groei. Tijdens het slapen scheidt de hersenklier aan de basis van de hersenen groeihormonen af. Baby’s van 5 tot 12 maanden oud slapen gemiddeld 15 uur per dag. Als het buitenbedje bijdraagt aan het langer en lekkerder slapen van jouw baby, dan kunnen we hier alleen maar vóór zijn. Toch?

Kinderopvang Zonnekinderen is, naast het buitenspelen, ook een voorstander van buitenslapen. In de veilige buitenbedjes ervaren kinderen vanaf 4 maanden de natuur. Hoe klinkt de regen op het dak, hoe ritselen de bladeren in de bomen? De omgevingsgeluiden sussen een baby heerlijk in slaap. De slaapkleding is in de buitenbedjes anders dan binnen; extra dikke slaapzakken, een extra deken of mutsen en wanten houden de kinderen warm. Daarnaast kijken we natuurlijk naar de weersomstandigheden. Is het kouder dan -2
graden, is er storm of is het juist tropisch warm? Dán slapen alle kinderen binnen. Als de omstandigheden het buiten slapen wel toelaten, dan leggen we kinderen het liefst in de buitenbedjes. Uiteraard alleen als jij, als ouder, dit ook wenst.